1 av 2
2 av 2
Månsbybon Lars Henriksson har utsikt mot busshållplatserna från sin altan. Foto: Emilia Traneborn / Sveriges radio
KALIX

Bilister dumpar skräp vid busshållplatser

"De orkar inte vänta på nästa rastplats"
1:55 min

Invånarna i Månsbyn utanför Kalix har problem med nedskräpning. Varje dag stannar bilister vid busshållplatserna längs med E 4 och slänger skräp och utför andra behov. Lars Henriksson som bor i byn har tröttnat på att området kring busskurerna används till toaletter och soptipp.

– Vi går ju mycket i byn på gångvägen precis här bakom och det luktar och ser ut som fan. Det är motbjudande så det är inte klokt, säger Lars Henriksson.

Han tror att en anledning till att fler stannar och smutsar ner vid busshållplatser är för att det har blivit svårare att stanna till längs vägarna med färre väggrenar och mer räcken, men han förstår också att de är där av säkerhetsskäl.

En lösning på problemet skulle kunna vara att det byggs en ny rastplats vid Åkroken, ungefär fem minuter bort från Månsbyn. En mycket vacker plats nära Kalixälven.

Lars Henriksson har föreslagit det här till Trafikverket, men enligt deras riktlinjer ska rastplatser finnas ungefär efter varje timmes körning och det finns redan en rastplats vid Töre. Ungefär 15 minuter bort från Månsbyn.

– Förutom att rastplatser kostar väldigt mycket att bygga kostar de också mycket i skötsel och därför kan de inte ligga hur tätt som helst, säger Lennart Hellsing, presskommunikatör vid Trafikverket.

Problemet kvarstår för Månsbyborna och om en ny rastplats skulle få människor att sluta att skräpa ner vid busshållplatserna går inte att veta idag.

– Det är ju människor som har sett bilister dumpa skärp och frågat varför de beter sig så här. Varför slänger ni blöjor här? Men då har de bara ryckt på axlarna och dragit iväg, säger Lars Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".