Fler äldre klarar sina grundläggande behov själv. Mycket tack vare hjälpmedel som rullatorer, tror Stefan Fors på Ageing research center.

Fler gamla mår dåligt - men fler klarar sig själv

1:55 min

Hälsan för Sveriges äldsta har inte blivit bättre på 20 år, det menar svenska forskare i en ny studie. Tvärt om lider allt fler av värk och psykiska besvär. Men paradoxalt nog, så är det också allt fler gamla som klarar sina grundläggande behov själva.

– Jag klarar mig bra själv. Jag har mina händer, mina fötter och huvudet att tänka med, säger 97-åriga Viola Främst från Uppsala.

En ny studie som publiceras i nästa nummer av Läkartidningen menar forskarna att hälsan inte har blivit bättre för svenskar mellan 77 och 98 år, de senaste tjugo åren. Tvärt om är det fler som lider av värk eller psykiska besvär.

Resultaten kan vara kontroversiella. Trots att det finns omfattande forskning i Sverige och övriga världen så pekar olika studier åt olika håll. Vissa pekar på att äldre visst blir allt friskare och har färre funktionshinder än tidigare.

Den nya studien pekar också på att det är det fler som själva klarar sin grundläggande behov, som att äta, tvätta sig och gå på toaletten själv. Trots att de slltså inte har fått bättre hälsa. Något av en paradox, kan tyckas.

Olof Peterson
olof.peterson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista