Gengrebild. Foto: Bertil Ericson / Scanpix.

Patienterna på Sunderby sjukhus utan larm under helgen

1:35 min

Patiententlarmen i stora delar av Sunderby sjukhus har varit ur funktion sedan i lördags.

Ett datafel slog ut över hälften av patientlarmen på sjukhuset, bekräftar Sunderbyns fastighetsförvaltare Dan Sundén.

– Personalen kunde inte se var larmen kom ifrån. När patienterna på sina salar tryckte på larmknappen, så syntes det inte från vilken sjuksal larmet kom, säger han.

Det finns inget reservsystem om larmen går sönder. Enligt Dan Sundén finns det inte reservsystem på något svenskt sjukhus. Personalen tittar till patienterna oftare istället.

Först i morse fungerade larmen igen. Det tar tid att laga ett så komplicerat datasystem, säger fastighetsförvaltaren Dan Sundén, som aldrig varit med om ett liknande fel.

– Nej, det har vi inte haft på Sunderbyn, peppar peppar, men man får ju en tankeställare. Det är ju så att ju mer och större komplicerade system vi bygger in i våra fastigheter så är det ju väldigt komplext att sköta det, säger Dan Sundén.

Varför har ni inget reservsystem?

– Det är ju komplicerat, då måste du ju sätta upp dubbelt av allting och det är ju en pengafråga det också. Jag vet faktiskt inte och jag har aldrig varit med om att man satt in det någonstans, säger Dan Sundén.

Är det inte allvarligt att inte patienter som behöver hjälp inte kan slå larm om det ordinarie systemet är sönder?

– Jo, men så ser det ut på varje sjukhus idag, säger fastighetsförvaltare Dan Sundén vid Sunderby sjukhus utanför Luleå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista