Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
MEDICIN

Gravida varnas för rökning men myndigheterna har missat snuset

1:01 min

Nästan var fjärde ung, blivande mamma röker, enligt siffror från Socialstyrelsen. I Norrlandslänen är det betydligt färre unga gravida som röker, men i stället många fler som snusar. Något som är lika farligt för fostret. Men det har myndigheterna missat, trots påpekanden från barnmorskor i vårt område.

I dag röker 22 procent av landets gravida tonåringar visar siffror från Socialstyrelsen. I det fyra länen i Norrland är siffran lägre, men det är i stället vanligare att unga gravida snusar och det är lika farligt för fostret som rökning.

Emelie Torgersson, 24 år, från Östersund snusade innan hon blev gravid, men valde att avstå så fort hon fick beskedet.

– Det var ganska lätt. Jag hade ändå bestämt mig för det redan innan jag vart gravid, att när jag väl blir gravid så kommer jag att sluta snusa. Så det är väl ganska oansvarigt att man fortsätter, säger hon.

Idag är inte snus ett lika stort problem som rökning bland unga gravida i landet som helhet, utan enbart i länen i norr.

– Därför kan det i bland vara så att man tycker att det är väl inget att ta upp. Det är så jättefå som snusar. Men för oss är det viktigt att ta upp det och prata om. För vi vet att det är väldigt vanligt hos unga kvinnor här, säger Ingrid Haglund samordningsbarnmorska på Föräldra- Barnhälsan vid Jämtlands läns landsting.

Landstingen i Norra Sverige har länge försökt att lyfta frågan om snus, för att det ska bli lika självklart att det också är farligt för fostret. Då har de fått svaret att det inte är ett lika utbrett problem i Sverige och därför finns det inte med i vissa informationsböcker som delas ut till gravida. Men det är fel tycker Ingrid Haglund.

– Det påtalar vi. Att vi tycker att sådant där måste komma med för att det är ett informationsmaterial som vi ska kunna använda i hela landet. Och det är självklart att det borde stå om snus där också, säger hon.

Den gravida som använder snus, likaså cigaretter, över för nikotin i blodet till fostret och det påverkar barnet negativt på flera olika sätt.

En annan del i det här är att rökning är mer tabu tror Ingrid Haglund och det beror på att snus ses som mer rumsrent än cigaretter.

– För vi har väl kanske tidigare inom professionen tyckt att ja, ja men hellre snusa då än att röka. Men så säger vi aldrig i dag. För i dag vet vi att snus inte alls är ett bra alternativ, utan det är att vara tobaksfri under graviditeten, säger Ingrid Haglund.

Vad tycker du om tobaksanvändning under graviditet? Hur gjorde du, eller någon du känner? Kommentera gärna nyheten.

Så här kan cigaretter/snus påverka graviditeten:

  • Missfall
  • Fosterdöd under graviditeten Att fostret växer för dåligt
  • För tidig förlossning
  • Plötslig spädbarnsdöd
  • Moderkaksavlossning

Källa: Vårdguiden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista