Toppkammen vid Kebnekaise. Foto: Polisen

Lägsta mätningen av Kebnekaisetopp

Sydtoppen på Kebnekaise kan snart vara passerad som Sveriges högsta bergstopp. I den senaste mätningen, som genomfördes i lördags, mätte den 2 100,2 meter över havet, skriver SVT Nyheter.

Det är den lägsta augustinoteringen sedan mätningarna startade 1968, och bara drygt fyra meter högre än Nordtoppens 2 096,3 meter.

– Vi har en trend där Sydtoppen sjunker två-tre decimeter per år. Senaste gången den var riktigt hög var 1995 och 1996 då den var 2 118 meter. Sedan så blev det varmare här uppe och sedan dess har toppen minskat i höjd, säger Per Holmlund, professor i glaciologi vid Stockholms universitet.

Holmlund är en av dem som genomför mätningarna. Enligt honom är det svårt att räkna ut exakt när Nordtoppen tar över förstaplatsen.

– Om man tänker att Sydtoppen tappar drygt tre decimeter per år i medeltal, då är den ju om tio år, av allt att döma, under stor del av året lägre än Nordtoppen.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista