1 av 2
2 av 2
Doktorandstudenten Nouscha från Iran skulle aldrig valt att plugga i Sverige om hon fick lov att betala för sina studier. Hon skulle valt ett land och universitet med bättre internationellt rykte. Foto: Lisa Linder Lindberg/Sveriges radio
Luleå

Fler - men fortfarande få utländska studenter

3:09 min

Antalet utomeuropeiska studenter har ökat till årets hösttermin. Men det är fortfarande få studenter jämfört med för tre år sen när var det gratis även för utomeuropeiskas studenter att studera i Sverige.

Nouscha Dorogt-Garian från Iran pluggar i Sverige och tycker det tråkigt att Sverige infört studieavgifter.

– Det är faktiskt väldigt olyckligt att dom har infört avgifter för utlänska studenter. Dom riskerar nog att förlora många internationella studenter på det sättet, säger Nouscha Dorogt-Garian.

Hon började plugga här för tre år sen när det fortfarande var gratis för alla studenter. Nu är  Nouscha Dorogt-garian doktorandstudent och får betalt för sina forskarstudier vid Luleå tekniska universitet. Men hon skulle aldrig ha valt Sverige om hon skulle fått betala för sin utbildning, då skulle hon istället valt ett land med bättre internationellt rykte.

– Om det hade kostat skulle jag inte valt Sverige eftersom det inte är ett engelskspråkigt land, säger Nouscha Dorogt-Garian.

Om bara några veckor börjar höstterminen på högskolorna och universiteten och här i Luleå så ekar universitet tomt i väntan på terminsstarten. Men trots att det är fler studenter från länder utanför EU som ska börja plugga i Sverige till hösten än förra året så är det fortfarande betydligt färre än 2010 när studierna fortfarande var gratis. Då var det ungefär 17 000 utomeuropeiska studenter. 2011 var det bara knappt 3000. Och till hösten väntas 5000. Erik Höglund, prorektor vid Luleå tekniska universitet.

– Det är en väldigt liten ökning men vi får se det positivt. Det säger ju en del även om att det finns en viss attraktionskraften i svensk utbildning trots att det kostar. Nackdelen är att finns väldigt många studenter som aldrig får en chans här eftersom de inte får råd, säger Erik Höglund, prorektor vid Luleå tekniska universitet.

Det kostar i genomsnitt mellan 100 000 och 150 000 kronor per läsår att plugga här för studenter som kommer från länder utanför EU. Sen studieavgifterna infördes har utbildningar och kurser lagts ner som förut lockade många internationella studenter och lärosätena har fått lagt resurser på marknadsföring utomlands för att försöka locka till sig studenter.

Men flera lärosäten vill inte tillbaka till det gamla systemet där utbildningen var gratis. Lärosätena vill bland annat se förenklade byråkratiska regler för studenter som kommer utanför EU och att staten ger mer pengar till fler stipendier.

– Det finns en del inrättade stipendier, men det vore önskvärt om det ökade. Men det kan ju på inget vis kompensera det bortfallet vi hade, säger Erik Höglund, prorektor vid Luleå tekniska universitet.

Regeringen har tidigare i somras föreslagit att utomeuropeiska studenter ska få mycket snabbare besked om dom blir antagna till svenska universitet och högskolor så att dom kan ordna med alla förberedelser en flytt till Sverige innebär snabbare - med boende, stipendier och visum. Men Erik Höglund är skeptisk till att det kommer att locka fler utomeuropeiska studenter eftersom ansökningsprocessen redan går fortare.

– Den är redan snabbare nu eftersom antalet sökandet har gått ner så mycket. Det går redan snabbare för Migrationsverket, lärosätena och så vidare att se på alla handlingar och komma fram till ett avgörande. När det var uppemot 20 000 tog det en väldigt lång tid, men nu tar det inte lika lång tid, säger Erik Höglund, prorektor vid Luleå tekniska universitet.

Statistik från universitets- och högskolerådet:

Antal internationella studenter som sökt utbildningar i Sverige.

  • Höstterminen 2010: ca 17 000
  • Höstterminen 2011: 2963
  • Höstterminen 2012: 4683
  • Höstterminen 2013: 5088
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista