Att antalet vindkraftverk i Markbygden ska bli 1101 är bara en symbolisk målsättning, säger Svevinds chef. Målsättningen är att producera upp till 4000 megawatt. Foto:Scanpix
Piteå

1101 vindkraftverk ett symboliskt mål

1:29 min

Nu går vindkraftsparken i Markbygden, utanför Piteå, in i sin första etapp.

I och med att projektet har beviljats ett stort lån, så kan de 36 första kraftverken byggas klart.

– Investeringen är ett lån, som vi behöver för att kunna fortsätta bygga den här etappen, säger Mikael Kyrk, operativ chef på Svevind AB, som äger en del av projektet.

Någon gång runt 2021 är tanken att vindkraftsparken i Markbygden ska stå helt färdig.

Lånet på 739 miljoner kronor, från de två tyska bankerna SEB och KfW IPEX Bank, räcker till att färdigställa de 36 första kraftverken, som började byggas i Skogberget i våras.

Sedan tidigare finns också en pilotanläggning på tolv kraftverk utanför Koler, och i nästa steg ska ännu fler byggas i Ersträsk.

– Just nu färdigställer vi kraftledningar och en station mot det stora 400-kilovoltnätet, och vi bygger fundament för nästa etapp, som är på 77 kraftverk.

Både utbyggnaden och finansieringen av vindkraftparken sker i etapper. Totalt har projektägaren Svevind AB tillstånd att bygga 1101 kraftverk i Markbygden, men Mikael Kyrk säger att det är antalet megawatt som är det viktiga. Målet är att den färdiga vindkraftsparken ska kunna producera upp till 4000 megawatt.

– Tekniken går hela tiden framåt, det blir större turbiner och mer installerad effekt per turbin. Men 1101 kraftverk är det symboliska målet för vår ambition, säger Mikael Kyrk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista