1 av 2
Moderata riksdagspolitiker Johan Johansson. Foto: Filip Hannu / Sveriges Radio.
2 av 2
Kompanichef Fredrik Åkerman. Foto: Filip Hannu / Sveriges Radio.

Jätteinvestering på stridsvagnar i Boden

1:27 min

Beslutet att uppgradera Sveriges stridsvagnar gynnar I 19 i Boden. Anledningen är de stridsvagnsutbildningar som finns på två orter i Sverige - i Boden och Skövde.

Det ska förstärka Norrbottens regemente i framtiden menar Johan Johansson som är moderat riksdagsledamot från Norrbotten.

– Vi behöver ett förband som finns här och nu utbildar vi stridsvagn i Boden och i Skövde. Om inte det här beslutet hade tagits hade båda försvagats, säger Johan Johansson.

Det handlar om 62 ton tunga stridsvagn 122. Nu ska den moderniseras så att livstiden förlängs till 2030. Stridsvagnarna ska även i framtiden klara kraven för eldkraft, rörlighet och skyddsnivå.

Investeringen för att uppgradera stridsvagnarna är av miljardbelopp - den exakta summan är hemlig. Det är också exakt vad som ska göras med stridsvagnarna.

Arbetet ska startas så snart som möjligt och sen ska de levereras till kompanierna.

– De är mellan 15 och 20 år sen de levererades och var i drift. Tekniken går ju vidare så den teknologi som man hade i mitten på 90-talet behöver ses över bland annat. Sen är det andra saker som man behöver förbättra helt enkelt. Det är fortfarande en jättebra stridsvagn men på 15-20 år så behöver det ske en utveckling och det är jättepositivt att det kommer till nu, säger kompanichefen Fredrik Åkerman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista