1 av 2
Stefan Tornberg, (C), gruppledare i landstinget.
2 av 2

Lång väntan på ambulans lyfts till landstingsstyrelsen

1:29 min

Två aktuella fall där äldre skadade personer fått vänta länge på ambulans har fått Centerpartiets gruppledare i Landstinget Stefan Tornberg att reagera.

För drygt en vecka sedan fick en äldre kvinna i Kalix ligga på gatan i 80 minuter med benbrott i väntan på ambulans. Dagen efter inträffade en liknande händelse i Luleå.

– Jag tycker det finns anledningen att titta på de här händelserna och hur vi ska få det här att fungera fortsättningsvis, säger Stefan Tornberg.

Han kräver i ett brev att landstingsstyrelsen ska se till att säkra ett snabbt och säkert akutomhändertagande.

– Vi ska kunna lita på att det alltid finns en ambulans i alla kommuner, säger Stefan Tornberg.

Det finns idag 29 bemannade ambulanser i Norrbotten, 23 är bemannade dygnet runt. Ambulansstationer finns i alla kommuner och Landstinget samverkar också med Finland och Västerbotten.

SOS Alarm ska enligt instruktionerna hämta ambulans från närmaste ort, om kommunens ambulans är upptagen.

– Jag är inte främmande för att det behöver tillföras ytterligare resurser till ambulansverksamheten, säger Tornberg, som inte sticker under stol med att det här kan bli en valfråga nästa år.

– Om det är något som norrbottningen har rätt att kräva, så är det fungerande akutverksamhet i hela länet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista