1 av 4
Marianne Ersson vill rentvå sitt namn efter att ha blivit utpekad som Stasispion. Foto: Lena Callne, Sveriges Radio
2 av 4
Marianne Erssons dokumentation kring påstådd karriär som spion. Foto: Lena Callne, Sveriges Radio
3 av 4
I kampen för att rentvå sitt namn fick Marianne Ersson svar från Stasis arkiv - där hennes namn eller gärningar inte på något sätt fanns dokuementerade. Foto: Lena Callne, Sveriges Radio
4 av 4
Marianne Ersson finns förvisso i SÄPO:s arkiv, men Rikspolisstyrelsens dokument visar att det inte handlar om brott när hon regelbundet passerat gränsen till Östtyskland under mitten av 1980-talet. Foto: Lena Callne, Sveriges Radio

Hon var utpekad Stasispion - nu vill Marianne Ersson rentvå sitt namn

1:21 min

Hon var krigsplacerad vid F21 och har sommarhus i Kallax. Nu för hon en kamp för att rentvå sitt rykte, eftersom hon i forskare Birgitta Almgrens bok "Inte bara spioner" blir utpekad som en av de mest förslagna Stasi-spionerna. Marianne Ersson var under tjugo år gift med en tysk man som kom till Sverige som flykting på 1960-talet och även han utpekas som spion.

Under beteckningen Nr 6 är hon beskriven som "en av de förmodligen smartaste svenska kvinnliga Stasiagenterna". Det i en bok som kom ut 2011. Nu svarar Marianne Ersson med en egen bok: Jag var inte Stasispion.

Den är en fascinerande men skrämmande berättelse om kampen för att rentvå sitt rykte. Hör hela historien i Puls, fredag eftermiddag klockan 15.00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista