Jonas Lundström, Northland Resources. Foto Turi Wennberg/Sveriges Radio

Väntad storförlust i Northland

1:43 min

Det krisdrabbade gruvbolaget Northland redovisar en förlust före skatt på ungefär 390 miljoner kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med förlusten på cirka 140 miljoner kronor samma kvartal 2012.

– Förlusten var förväntad och beror på de förseningar som uppkommit under rekonstruktionsfasen, säger Jonas Lundström, kommunikationsdirektör och vice vd i Northland. Till exempel skulle vi ha installerat en sekundärkvarn i maj men det kommer att bli i september istället.

Jonas Lundström nämner att företaget under 2013 och 2014 kommer att producera 500 000 ton mindre jämfört med det som fanns i prognosen för de här åren.

– Det viktigaste nu är att jaga tidplaner, och att vi håller ett högt tempo för att producera och transportera den färdiga varan till kunderna, säger Lundström. Problemet är inte att vi inte har köpare utan produktionen och transporten. Under rekonstruktionsfasen har vi också tecknat kontrakt med leverantörer som ska installera den nya produktionslinjen.

Den finansiella krisen bolaget har genomgått, sedan miljardhål i budgeten avslöjades i vintras, har också inneburit stora förseningar av pågående prospekteringsprojekt.

Northland har nu ansökt hos Tingsrätten om att företagsrekonstruktionen ska upphöra, eftersom rekonstruktionsplanen och ackordet vunnit laga kraft och syftet med företagsrekonstruktionen därmed har uppfyllts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista