1 av 2
Sanering pågår i Kläppen, utanför Arvidsjaur. Foto: Inez Lindmark.
2 av 2
Sanering pågår i Kläppen, utanför Arvidsjaur. Foto: Inez Lindmark.

Vattenfall väntade tre månader med att sanera oljeläckage

1:41 min

Ett omfattande saneringsarbete efter ett oljeläckage i Kläppen, utanför Arvidsjaur, håller nu på att avslutas. Men boende i området, som upptäckte läckaget, är kritisk till att Vattenfall tagit så lång tid på sig för att sanera oljan.

Vattenfall tror att oljeutsläppet kan ha skett under ett arbete som gjordes i vintras. Men trots att saneringsarbetet snart är klart, så vet inte Vattenfall hur mycket olja det handlar om, eller vart ifrån den kommer.

– Vi vet i alla fall att det inte kommer från transformatorn. Det kan ha varit någon typ av fordon inom vår verksamhet, men det är inget som har kommit till vår kännedom. Om det har hänt något så behöver vi få veta det, säger Roger Lindmark, informationsansvarig på Vattenfall eldristribution i norra Sverige.

Enligt Vattenfall ska det inte ha blivit någon skada på naturen och dricksvattnet ska ha klarat sig.

Men Johnny Grubbström, som har en vattebrunn i närheten, är kritisk till att det tog så lång tid innan oljesaneringen påbörjades. Läckaget upptäcktes i samband med en majbrasa. När snön smälte, såg man att marken var missfärgad. Johnny Grubbström kände då på jorden, upptäckte oljan, och larmade Vattenfall.

Anledningen till att saneringen har dröjt så länge, säger Vattenfall, beror på att det har tagit tid att hitta enreprenörer som är specialister. Men Johnny Grubbström tycker inte att företaget har tagit spillet på tillräckligt stort allvar.

– Det måste alltid vara bråttom. Oljan ligger ju inte och väntar, utan den sjunker ner i marken, och det är då den blir farlig, säger han.

Hur länge tog det efter att du kontaktade Vattenfall?

– Tre månader.

Hur snabbt tycker du att det borde ha skett?

– Efter tre timmar. Inte ens det. Om du spiller en skvätt på en bensinstaion så är brandkåren där inom knapp en halvtimme. Och här var det en stor mängd olja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista