1 av 3
Det är en brant terräng att jobba i. Foto: Försvarsmakten.
2 av 3
Städandet på Kebnekaise pågår just nu. Foto: Försvarsmakten.
3 av 3
Carl-Johan Olofsson, insatschef från Arméns jägarbataljon. Foto: Försvarsmakten.

Tonvis med Herculesvrakdelar bärgas från Kebnekaise

"Vattnet i bäckarna ofarligt att dricka"
1:45 min

För en vecka sedan återupptogs arbetet med att städa bort vrakdelar efter det norska Herculesplan, som kraschade i Kebnekaise förra året. Så här långt i år har man samlat in ungefär tio ton skrot.

Städinsatsen inleddes förra sommaren och det betyder att mellan 25 och 28 ton vrakdelar har samlats in totalt.

– Vi kommer aldrig att hitta allt. Vissa delar har försvunnit i glaciärsprickor och vissa delar är för små, säger Carl-Johan Olofsson, militär insatschef från Arméns jägarbataljon.

För ett år sedan fick Statens fastighetsverk i uppdrag av regeringen att se till att olycksplatsen städades upp. Per Sandberg är fatighetsverkets projektledare.

– Jag har reserverat 4,5 miljoner kronor i årets budget och 3,5 miljoner förra året, säger han.

Men det var inte bara skrot som spreds ut i terrängen. Vid kraschen spreds också stora mängder flygbränsle ut över Rabots glaciär, Björlings glaciär och Storglaciären. Därför görs det regelbunda provtagningar av vattnet i området.

– Än så länge har vi inte mätt upp något skadligt i vattnet. Det är ofarligt att dricka vattnet i bäckarna och jag dricker själv av det, säger Gunhild Roskvist, vid Tarfala forskningsstation.

Däremot bör man inte äta snön eller smälta snö för att dricka, varnar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".