Här byggs den nya tillfälliga tågstationen i Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna

Tågpassagerare får vänta i ett tält

"Ett lite större tält"
1:38 min

Just nu pågår bygget av den tillfälliga tågstationen i Kiruna som tas i drift i slutet av augusti.

Men till en början får resenärerna använda ett tält som vänthall.

  – Ett litet större tält som man kan ha värme i tills själva väntsalen är klar, säger Björn Töyrä som är Trafikverkets projektchef för Kirunaprojektet.

Det är en gammal byggnad nära tågspåret som ska göras om till vänthall. Men en kort planeringsperiod gör att den väntas bli klar först början av november.

  – Vi vill ju att den blir bra, i stället för att bygga något som inte blir bra, säger han.

Det betyder att tältet får fungera som väntsal under september och oktober.

Den tillfälliga stationen ligger ungefär en kilometer norr om den nuvarande stationen. Just nu läggs det perrongplattor, infarten från väg E10 fixas till och nya parkeringsplatser byggs.

Orsaken till förändringen är att den nuvarande järnvägsstationen måste stängas på grund av gruvbrytningen.

  – Den befintliga stationen går inte att använda eftersom LKAB gör en ny infart till sitt kontor. Den byggs mellan den tillfälliga och befintliga stationen så att hela stationsområdet går inte att nyttja efter den första september, säger Björn Töyrä.

Den tillfälliga lösningen kommer att användas tills det har byggts en permanent ny tågstation i Kiruna. Men var den ska placeras är inte beslutat och den kommer vara klar tidigast 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".