E-boken kommer stort. Biblioteket i Luleå lånar ut 50 procent fler e-böcker jämfört med i fjol. Foto Casper Hedberg / SvD / SCANPIX
Kultur

E-böckerna ökar stort på biblioteken

1:32 min

Sommarens utlåning av e-böcker på biblioteken i Luleå har ökat med 50 procent jämfört med förra året.

Eftersom e-boksutlåningen är dyr för biblioteken begränsar en del bibliotek söderut utlåningen på grund av ekonomiska skäl, men det är inget som är aktuellt i Norrbotten, säger Ann-Catrine Westerberg, biträdande bibliotekschef i Luleå.

  – Vi begränsar inte egentligen utlåningen av e-böcker men under en vecka kan man bara låna fem böcker per person. Vi tycker att det är bra med e-böcker och är glada över att se att personer som inte förut haft lånekort skaffar det för att kunna låna elektroniskt. Alla sätt att läsa är ju bra, oavsett om det är ljudbok, pappersbok eller på läsplatta.

E-boksutlåningen är en liten del av den totala utlåningen i Luleå, ca 2 %. Sommarens ökning innebär att det per månad lånades ut 500 böcker mer jämfört med förra året samma tid.

Men e-böckerna kostar pengar för biblioteken som lånar ut dem gratis i likhet med vanliga böcker.

  – För varje elektroniskt lån betalar vi 20 kronor till förlaget, vilket kan jämföras med en snittsiffra på ca 2 kr per pappersbok och utlån och det är svårt att planera budgeten och få den att hålla. För oss som är ett litet större bibliotek är det kanske lättare än för ett litet bibliotek där marginalerna är mindre, säger Ann-Catrine Westerberg.

På biblioteket i Kalix har man också sett en stadig ökning av e-boksutåningen de senaste åren och till exempel pensionärsorganisationer har hört av sig och velat få visningar på hur det fungerar med e-böcker. Bibliotekschefen Irene Wallin håller med om att den ekonomiska biten blir svårare att hantera.

– Det blir mindre pengar kvar till pappersböcker och filmer till exempel. En annan sak är att besöken till biblioteken minskar eftersom man kan låna e-böcker hemifrån och det är litet synd. Då kanske du inte ser den där boken du inte visste att du ville läsa!

Wallin påpekar också att biblioteken inte kan styra urvalet när det gäller e-böcker utan det är i förlagens händer.

– Vi gör ju urval utifrån vissa kriterier när vi köper in vanliga böcker, men i det här fallet är det förlagen som bestämmer vad de släpper elektroniskt. Ibland kanske det finns böcker som vi på biblioteket inte kan stå för, det vill säga att vi inte skulle ha köpt in det om det varit en pappersbok på grund av inslag av våld, rasism eller annat.

Men visst finns det stora fördelar också med e-böckerna.

– Man slipper vänta på böckerna, och dessutom kan man låna var som helst. Jag vet utflyttade norrbottningar som sitter på andra sidan jordklotet och lånar e-böcker via oss, säger Irene Wallin, bibliotekschef i Kalix.

Det finns diskussioner på nationell nivå om hur man skulle kunna ändra dagens kostsamma situation för biblioteken.

– Vi hoppas på en snabb lösning för på sikt är den här situationen ohållbar för biblioteken, säger Ann-Catrine Westerberg, biträdande bibliotekschef i Luleå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista