1 av 6
Grillplatser skapar umgängesytor.
2 av 6
Kreativ bomiljö projektgrupp. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
3 av 6
Emma Viklund, projektledare. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
4 av 6
Sommarjobbaren Jennifer Johansson. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
5 av 6
Inglasat rullband ger närkontakt med den gröna naturen.
6 av 6
Gäster känner sig välkomna om det skyltas bättre.
LULEÅ

Sommarjobbet skapade förslag för trista bostadsområden

1:44 min

Trista bostadsområden kan med enkla medel bli attraktivare. Med lite mer fantasi och pengar kan de bli fantastiska, tycker unga som deltagit i ett sommarjobbsprojekt.

Bostadsområdena Vänortsvägen på Porsön och Kronan i Luleå är långt ifrån bovänliga idag, men det går att göra dem attraktivare. Det konstaterar en grupp gymnasieungdomar som haft som sommarjobb att se över helheten i bostadsområdena.

– Det ser väldigt förfallet ut och halvfärdigt, tycker Jennifer Johansson om studentbostadsområdet Vänortsvägen, men om några av våra förslag genomförs så skulle jag kunna tänka mig att bo där.

Det ungdomarna föreslår för Vänortsvägen är bland annat att rabatter ska rensas, att några grillplatser ska ställas i ordning och att cykelvägen ska få belysning. Ett mer vågat förslag är kafé uppe bland trätopparna.

– Det är viktigt att kunna umgås utomhus i ett bostadsområde, anser Jennifer Johansson. Det skapar gemenskap och trivsel.

Eller gångtunnel under Skurholmsfjärden mellan Kronan och Centrum föreslås för det andran bostadsområdet. Där bör ett centrum förutom butiker och samlingslokal ha ett aktivitetshus med klättervägg, paintball och annat som unga människor är intresserade av.

Ungdomarna tycker att det finns goda möjligheter att göra de två områdena attraktiva. Särskilt fina är förutsättningarna att på Kronan, som håller på att byggas ut. De unga riktar kritik mot att det inte finns fungerande cykelvägar. Som det är nu är infrastrukturen byggd för bilar.

Det är universitetet, Luleå kommun, Kronan exploatering och KIA som står bakom projektet. KIA står för Kompetensutveckling i anläggningsbranschen. Målet är att väcka ungdomarnas intresse för boende, arkitektur och infrastruktur.

– Jag är intresserad och valt samhällsbyggnadsteknik, säger Jennifer Johansson.

Det de unga gjort är att komma fram till vad som idag är bra och dåligt bostadsområdena och vilka möjligheterna som finns att skapa kreativa miljöer som också är nytänkande.

Arkitektstudenten Emma Viklund har lett projektet och hon gillar ungdomarnas krav på göra bomiljöerna mer levande med möjligheter till olika aktiviteter.

– Jag tycker ungdomarna är bättre i allmänhet att komma på de här kreativa idéerna än vad vi själv gör i utbildningarna. Man blir fort inskolad i ett tankesätt när man läser på ett universitet. Det är skönt att komma ut så här och få inspiration genom att se och höra ur de tänker, säger Emma Viklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista