Arkivbild. Foto: Stig-Arne Nordström/ Sveriges Radio.

Haradselever väljer Vuollerim före Boden

"Skolan lät jättebra"
1:23 min

17 elever väljer att gå i skola i Vuollerim i stället för i Boden, när högstadiet i Harads läggs ned från och med i höst.

Terminsstarten i år är 26 augusti och en av dem som då börjar i Vuollerims friskola är åttondeklassaren Ida Hedman, som inte hade nåt problem med att välja.

– Jag tyckte att det verkade vara en trevlig skola eftersom alla elever hade fått en fråga om det fanns mobbning och att alla hade svarat nej. Sedan lät det bra att maten är mer som "vuxenmat", till exempel tillagad fisk i stället för fiskpinnar, säger Ida Hedman, och det är så klart också ett plus att mina bästa vänner har valt att gå i Vuollerim och inte i Boden.

Men restiden blir litet längre, cirka 40 minuter till Vuollerim i stället för 30 minuter, vad tycker du om det?

– Det är inget problem eftersom man kan plugga under tiden, säger Ida Hedman, 14 år.

Högstadieeleverna från Harads och Bredåker måste alltså byta skola i höst och då väljer en del att åka till grannkommunen Jokkmokk.

Britta Olsson, ordförande i styrelsen för Vuollerims friskola, är glad över de nya eleverna och säger att de medför en utökning av personalen.

– Lärare som nu jobbar deltid får gå upp i arbetstid och vi ska också anställa en lärare i tyska eftersom en del av de nya eleverna redan har läst tyska och ska få fortsätta med det.

Hon är däremot mindre nöjd över skolinspektionens avslag av deras ansökan om att starta en friskola i Harads från-och-med höstterminen 2014.

– Vi fick veta det förra veckan och nu ska vi överklaga. Vi hade bara lyckats få tag på 19 av 50 föräldrapar så skolinspektionen har tolkat det som att bara 19 elever är intresserade av att börja i en friskola i Harads. Vi tror dock att alla föräldrar till de berörda eleverna är intresserade av en friskola och därför ska vi överklaga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".