I Kallak rev polisen demonstranternas barrikad medans det fortfarande satt två demonstranter och en polis i den. Foto: Filip Hannu / Sveriges Radio.
Jokkmokk/Kallak

Aktivister gripna av polis

1:29 min

Polisen fick idag gräva loss motståndare till gruvetableringen i Kallak. Sju personer har gripits av polisen.

Polisen gjorde idag en insats mot aktivisterna som vill stoppa gruvsatsningen i Kallak, utanför Jokkmokk.

Gruvbolaget har tidigare annonserat att man skulle börja arbetet idag och polisen valde då att åka dit och riva vägbarrikaderna.

Roine Nordström är polisens insatschef.

– Två demonstranter hade grävt ner sina armar i vägen i ett stuprör. Vi har hållt på i nästan två timmar för att gräva upp dem.

Med höga träställningar, djupa diken tvärs över vägen och fastkedjade aktivister fortsätter protesterna mot provsprängningarna till en ny gruva i Kallak utanför Jokkmokk.

På måndagen grep polisen sju personer misstänkta för egenmäktigt förfarande och våldsamt motstånd, sedan de blockerat vägen in till ett område där det ska göras provsprängningar i veckan.

Jokkmokk Iron har fått tillstånd att provbryta järnmalm i sommar och planerar en ny gruva mellan Jokkmokk och Kvikkjokk.

Blockaden har pågått i en månad. Det är andra gången polisen gör en insats, senast var för två veckor sedan, då sex personer greps.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista