Anders Josefsson Moderaternas gruppledare i Luleå. Foto Stig-Arne Nordström, Sveriges Radio.
Luleå

Ungdomar på glid måste fångas upp anser Luleås politiker

1:14 min

Antalet unga som nyttjar alkohol och narkotika har minskat i Luleå. Men de som väljer droger brukar desto mer. Därför överväger kommunen att införa fältassistenter.

– Vi ser ett stort behov av att fånga upp ungdomar som riskerar att falla mellan stolarna med sina problem, säger Anders Josefsson (M) som står bakom förslaget.

Anders Josefsson, gruppledare för Moderaterna i Luleå, anser det behövs vuxna som rör sig i de miljöer ungdomarna finns.

– Allt mer av sin tid använder de på nätet, säger Anders Josefsson.

Droghandeln över Internet ökar och därför söker politikerna ett nytt namn på de personer som ska fånga upp de ungdomar som riskerar att fastna i missbruk eller som hamnar snett i samhället av någon annan anledning.

Samtliga partier i kommunstyrelsen stödjer Moderaternas initiativ.Nu ska kommunen ta ett helhetsgrepp och utreda vilka behov som finns:

– Alla inser att behovet är stort och det här är en pusselbit till att hitta en lösning, säger Anders Josefsson, men han har ingen förklaring till att de som väljer alkohol och narkotika använder mer än tidigare, samtidigt som undersökningar visar att färre unga väljer att droga sig.

– Att det ökar - bland dem som väl använder det - är allvarligt, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista