1 av 3
Anders Björnström, logistikchef på LKAB, berättar att man nu kör malm direkt från malmhamnen i Luleå till SSAB. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
2 av 3
Anders Björnström, logistikchef på LKAB.
3 av 3
Håkan Äijä på Trafikverket, ansvarig för jänvägsunderhållet i norra Sverige.
Gällivare

Urspårat godståg påverkar malmtrafiken

1:38 min

Godståget som spårade ur i lördags, strax söder om Gällivare, har nu flyttats från spåret. Både godstrafik och persontrafik mellan Narvik och Luleå påverkas av urspårningen de kommande dagarna.

För nuvarande levererar LKAB malm till SSAB direkt från ett lager på malmhamnen i Luleå, berättar Anders Björnström, logistikchef på LKAB.

– Normalt går det här i båt, men nu kör vi med lastbil till SSAB.

På LKAB:s malmhamn Sandskär, i Luleå, fylls just nu lastbilar på med malm, som annars skulle ha skeppats ut till Europa. Nu körs malmen istället till SSAB:s anläggning, alldeles i närheten.

Malmen ska räcka till tisdag kväll. Då SSAB ska passa på att göra ett underhållsstopp, som egentligen var planerat till senare i höst. Under stoppet kan masugnen hållas varm i två dygn. Tills dess hoppas man att tågtransporterna ska börja gå som vanligt igen.

– Men om det blir ett ännu längre stopp, så får vi ta till andra lösningar. Då blir det till att köra med lastbil från Kiruna eller Malmberget, säger Anders Björnström.

Det var i lördags eftermiddag, som ett tomt godståg – som hade transporterat olja till LKAB – spårade ur strax söder om Gällivare. Flera vagnar blev skadade och 300 meter räls förstördes och måste ersättas.

Arbetet är nu i full gång med att laga järnvägen, och att utreda vad som hände. Det berättar Håkan Äijä på Trafikverket, som är ansvarig för järnvägsunderhållet i norra Sverige.

– Vi vrider och vänder på allt, så att vi hittar orsaken, säger han.

I mitten av maj spårade ett godståg ur på stambanan utanför Älvsbyn. Men båda händelserna är ovanliga, enligt Håkan Äijä.

– Det har hopat sig på sistone, men det är flera år sedan vi sist hade urspårningar på linjen. Det händer ibland på bangårdar, att man kliver av en växel, men det är inget stort problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista