1 av 4
Daniel Wikslund skulle kunna beskrivas som kosmpolit, men i sin bok Med tanken full av längtan beskriver han hembyn Tjautjasjaur som "den vackraste platsen på jorden". Foto: Lena Callne, Sveriges Radio.
2 av 4
Flottkalaset lockar alla åldrar, något arrangören Daniel Wikslund hoppas ska gälla även under framtida midsommarfirande på holmen. Foto: Lena Callne, Sveriges Radio.
3 av 4
Uppmärksam publik under barnteaterföreställning på Flottkalaset. Foto: Lena Callne, Sveriges Radio.
4 av 4
Daniel Wikslund, hans artistvänner i Orkester Semester ackompanjerar Klossit, manskören från Övertorneå under Flottkalaset. Foto: Lena Callne, Sveriges Radio.
Gällivare

Daniel Wikslund med tanken full av längtan och nya planer för Flottkalaset

1:24 min

Det blev publikrekord under Flottkalaset i Tjautjasjaur under helgen. Fler än tusen personer besökte musikfestivalen som arrangeras av riksspelman Daniel Wikslund. Trots det så var helgens kalas det sista i sin nuvarande form.

Musikaliteten, glädjen, och gemenskapen flödade på scenen under helgens musikfestival i Tjautjasjaur. Publiken fångade upp energin och dansgolvet gungade i augustinatten. Ändå väljer arrangören Daniel Wikslund att ändra konceptet.

- Det är inte sista gången jag gör ett kalas, men nästa gång blir det om tio månader och i ny form. Vi kan kalla det Flottkalaset även i framtiden. Men nu blir det ett midsommarfirande istället.

Genom att ändra konceptet tror Daniel Wikslund att arrangemanget har större chans att överleva utan att han själv står för alla detaljer.

- Jag tror att en midsommar med ett ordentligt kalas och fina traditioner har större chans att överleva utan min totala uppoffring. Jag vill ägna mig åt att spela och samla artister och vill delegera så mycket som möjligt åt andra personer som vill leda det här kalaset.

Midsommarfirande norr om polcirkeln med skir grönska och midnattssol räknar han med ska locka inte bara bygden utan även turister.

- Det finns dom som säger "ingen kommer på midsommar för då åker alla bort". Jamen det är ju för att vi inte har något att göra här! Nu många från Gällivare till Piteå för att fira midsommar. Men nu gör vi tvärtom. Vi ska se till att Piteå kommer till Tjautjasjaur istället.

Men även om han hoppas att nya arrangörskrafter kommer in i bilden med ett midsommarfirande dit han hoppas att alla ska hitta så lär Daniel Wikslund ha ett finger med i spelet när det handlar om det konstnärliga utformandet. Han har redan nu kontakter med spelmän i södra Sverige.

- Jag ska försöka locka många spelmän från södra Sverige och mellansverige, för där finns det fler. Och jag är säker på att jag kan locka dem för det är så vackert här; urskog, berg, sjöar och midnattssol...

I sin bok "Med tanken full av längtan", som det för övrigt var boksläpp för under Flottkalaset, beskriver Daniel Wikslund Tjautjasjaur som den vackraste platsen på jorden, trots att han är en berest man som bott i många länder.

- Det är förstås svårt att välja en plats på klotet. Men det här är den plats som ger mig mest av allt. Som frilansmusiker skulle jag få resa mycket även om jag bodde på södermalm i Stockholm. Så varför inte bo här där jag känner mig hemma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista