Malmbanan. Foto: David Zimmer

Tågförseningarna fortsätter i veckan

1:44 min

Helgen har varit tuff för tågresenärerna. Tre olika händelser runt om i landet gjorde att SJ:s Norrlandståg blivit upp till åtta timmar försenade på sina håll. Och förseningarna kommer att fortsätta de kommande dagarna.

Ett urspårat godståg utanför Gällivare, en riven kontaktledning utanför Södertälje och en översvämmad tunnel vid Söderhamn prövade i helgen tågresenärers tålamod runt om i landet. Bland de värst drabbade var tågpassagerare som gjorde den långa resan med norrlandstågen.

Och förseningarna kommer att fortsätta de kommande dagarna, om än i mindre omfattning.

– Imorgon räknar vi med förseningar på en halvtimme upp till en timme, säger Björn Nilsson, vd på SJ Norrlandståg.

Det är det urspårade godståget utanför Gällivare, som fortsätter ställa till problem för resenärer mellan Luleå och Narvik. Idag kör SJ buss hela sträckan. Imorgon kommer resenärerna att få byta till buss sträckan mellan Murjek och Gällivare.

– Åker du mellan Malmfälten och kusten så kan det bli en timme ungefär. Åker du ner till Stockholm, då kan du nog komma fram i tid. Vi har sådana tidtabeller att vi kan köra ikapp mycket.

För de resenärer som drabbats avförseningarna gäller restidsgarantin, som kan ge tillbaka hela eller delar av resekostnaden, beroende på hur stor förseningen var.

Norrtågs resenärer får åka ersättningsbuss mellan Nattavaara och Gällivare.

– Det ger en försening på 20-25 minuter, säger Ulrika Andreasson, kommunikatör på Arriva.

På torsdag eftermiddag beräknar Trafikverket att reparationerna ska vara slutförda och tågtrafiken kan gå tillbaka till det vanliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista