1 av 3
Luleå kommun vill samordna sin stadsplanering för att kunna fortsätta växa. Bilden visar Stadsparken i Luleå under Pride 2012. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
2 av 3
Yvonne Stålnacke (S) kommunalråd Luleå.
3 av 3
Annika Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet i Luleå.

Växande Luleå behöver bättre planering

"Det är alldeles för spretigt nu"
1:14 min

För att få ett helhetstänkande i det framtida stadsbyggandet, vill Luleå kommun föra samman all planering, kanske i ett nytt planeringskontor. Det är en förutsättning för att kommunen ska kunna nå målet att växa till 85 000 invånare.

Därför får kommunchefen nu i uppdrag att utreda hur bland annat stadsbyggnadskontoret och tekniska förvaltningen ska samverka.

– Det första vi vinner är ett bra långsiktigt tänkande när det gäller bygghandet, men jag tror också att vi kommer att bli effektivare och det behöver vi bli i en tid då Luleå växer, säger Yvonne Stålnacke (S) som är kommunalråd i Luleå.

Kommunen har redan börjat med flera typer av samverkan mellan de olika förvaltningarna, men det fungerar inte så bra som det skulle kunna, tycker Miljöpartiets Annika Eriksson.

– Det är alldeles för spretigt och alldeles för spritt idag. Vi behöver helt enkelt komma samman och lyfta det strategiskt - från stadsbyggnadskontoret, tekniska förvaltningen, kollektivtrafiken, med mera, säger Annika Eriksson.

Det finns andra växande kommuner, som redan gjort det Luleås kommunledning nu vill göra. De har fört samman flera verksamheter i planeringskontor eller motsvarande. Hur lösningen blir i Luleå återstår att se, men kommunalrådet Yvonne Stålnacke är öppen för att hämta in information från andra kommuner.

– Vi ska inte göra misstag som andra kommuner har gjort om vi kan undvika det. Sen måste vi hitta vår egen modell i Luleå, avslutar Yvonne Stålnacke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".