Telefonproblem efter tågurspårningen

1:54 min

Tågurspårningen utanför Gällivare, i lördags, har även telefonin har påverkats. Det är stora störningar på telenätet i Nattavaaraområdet i Gällivare kommun. Det finns möjlighet att kontakta Räddningstjänst via nödtelefon på brandstationen i Nattavaara.

Cirka 440 förbindelser finns i den brutna kabeln.

– Men det behöver inte betyda att 440 kunder är utan telefoni. Vi behöver undersöka kabeln för att ta reda på exakt hur många som är drabbade, säger Inger Gunterberg, som är informationschef på Skanova.

Den drabbade sträckningen transporterar i första hand fast telefoni, men även en del mobiltrafik berörs. Skanova äger och driver Telias nät, men det är flera operatörer som kan vara drabbade.

– Vi vill reparera det här så snart som möjligt, men av olika anledningar så har vi inte tillstånd av Trafikverket att vara i området och påbörja reparationerna ännu. Dessvärre kan jag inte utlova någon klar tidpunkt. Allt beror på när vi kan ha en tekniker på plats.

Klockan 1800 ikväll kommer reparationsarbetet för telefonikabeln att inledas, uppger Inger Gunterberg är informationschef på Skanova.

Två arbetslag kommer att jobba hela natten och målsättningen är att arbetet ska slutföras innan gryningen. Det är 500 meter kabel ska ersättas.

Det är oklart hur många abonnenter som drabbats, men det ligger 446 förbindelser i kabelsträckningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista