1 av 4
Demonstranterna i Kallak har satt upp ett läger brevid vägen som går till gruvområdet. Foto: Filip Hannu / Sveriges Radio.
2 av 4
Polisen fick hacka och gräva i över två timmar för att få upp demonstranterna. Foto: Filip Hannu / Sveriges Radio.
3 av 4
Aktivister på grävskopa i Kallak. Foto: Kerstin Janemar
4 av 4
Aktivister i Kallak. Foto: Linus Nygren / Sveriges Radio.

Gruvan delar Jokkmokk

1:33 min

Jokkmokk Iron mines aktivitet i Kallak har rört upp starka känslor. Bland Jokkmokkborna råder delade meningar om gruvbolagets vara eller icke vara.

I måndags rev polisen aktivisternas vägblockad och flera greps för egenmäktigt förfarande och våldsamt motstånd. Sune Vallström tycker att gruvan skulle kunna vara viktig för att rädda ett framtida Jokkmokk.

– Annars blir det här en pensionärshåla, säger han.

– Gruvan är bra för arbetstillfällen. Ungdomarna är idealister och vill ju visa vad de tycker, säger en annan Jokkmokksbo.

Och det är många som väger för och emot. Å ena sidan orörd natur, å andra sidan jobben som gruvan skulle kunna ge. Planen var att sprängningar skulle starta redan igår, men Jokkmokk Iron mines hade inte meddelat samebyarna i tid, så första salvan flyttades fram till 21 augusti.

Julia Blind har bekanta som är aktivister och hon är emot gruvan.

– Min familj är samer och det här känns inte bra för rennäringen, säger hon.

För henne känns det viktigare att värna miljön än att hoppas på arbetstillfällen i gruvan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista