Insatschef Johan Widerberg vid sjön Ala Lombolo i Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Granater kvar i Ala Lombolo till nästa sommar

1:34 min

Sökandet efter dumpade granater i sjön Ala Lombolo i Kiruna är inne på sluttampen. De sista dykningarna görs på torsdag. Men några granatlådor blir kvar i bottendyn till nästa sommar.

– Man känner ju lite grann att man skulle vilja hitta fler. Vi har hittat 160 av 173 lådor och de sista 4-5 dagarna har det varit tomt, säger insatschef Johan Widerberg i Försvarsmakten.

De stötkänsliga granaterna dumpades i sjön för nästan 60 år sen. Nu måste de tas upp från sjön för att den kvicksilverförgiftade bottnen ska kunna saneras.

Dykningarna startade i mitten av juni och granatlådorna har i sommar fraktats till Kalixfors skjutfält för att sprängas.

– Det har gått fantastiskt bra, vi har inte haft några problem egentligen. Vi är jättenöjda.

Har det skett några missöden?

– Inte nåt. Grävmaskinerna tappade en låda en gång ute på Kalixfors skjutfält. Den höll och inget smällde. Det visar på att lådorna är av bra kvalitet och att ammunitionen inte är farlig i alla lådor, säger Johan Widerberg.

Finns det några ytterligare hjälpmedel och metoder ni plockar med er till nästa sommar?

– Vi ska prova att leta efter lådor i vinter på isen med hjälp av markradar. Jag vet att det har gjorts innan och vi ska testa det igen för att se om det kan stötta oss i nästa sommars sökning, säger Johan Widerberg.

Alexander Linder

Nyheter P4 Norrbotten
alexander.linder@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista