1 av 3
Säsongsstart för basketen i Pontushallen/Luleå Energi Arena blir i september 2013. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
2 av 3
Klartecken för Pontushallens namnbyte till Luleå Energi Arena. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
3 av 3
Niklas Österberg. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Luleå

Arenabolaget rivstartar – premiär i september

1:29 min

Förvaltningsrättens beslut att godkänna Luleå kommuns avtal, om att basketklubbarnas arenabolag ska ta över Pontushallen, träder i laga kraft i dag.

Niklas Österberg i arenabolagets styrelse ser fram emot den nya utmaningen att få igång restaurang och annan verksamhet i Pontushallen till säsongsstarten i september.

– Det känns jättteskönt att vi kan börja jobba med att bygga basketen stark på elitnivå och att kunna erbjuda kommuninvånarna och gäster en fin anläggning med verksamhet, säger Niklas Österberg

Det var strax före årsskiftet som en privatperson överklagade fritidsnämndens beslut, att utan upphandling ge basketklubbarnas arenabolag rätten att driva verksamheten i hallen och att sälja arenanamnet till Luleå Energi för 10 miljoner kronor.

Den rättsliga processen har tagit ett halvår och under tiden har arenabolaget legat vilande. Inga event, konserter eller kongresser har kunnat bokas in. Avtal, som i förlängningen skulle stärka ekonomin i basketlagen Northland och LF, har inte kunnat tecknas.

– Jag vet inte om det är summor jag vågar tänka på, men det är ju miljonbelopp så klart, säger Niklas Österberg.

Luleå Energi Arena blir det nya namnet och Luleå Energis ordförande Mona Blom säger i en kommentar att avtalet behöver korrigeras, men att överenskommelsen ligger fast.

Redan under eftermiddagen skrivs kontrakt med den person som blir VD i arenabolaget. Hans jobb kommer bland annat vara att ragga arrangemang som är för stora för Kulturens hus och för små för Coop Norrbotten Arena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista