Fred Boman. Foto: Sigrid Flensburg/Sveriges Radio.

Gruv-vd: ”De är sjuka i huvudet”

"Alla som är där är sjuka i huvudet"
5:04 min

För Sameradion berättar Jokkmokk Iron Mines VD Fred Boman om vad han har för uppfattning om gruvdemonstranterna i Kallak, Jokkmokk.

Demontrationera fortsätter mot gruvetableringen i Kallak i Jokkmokks kommun.

I måndags ingrep polisen mot aktivisterna som uppehåller sig i området, men snabbt var de tillbaka. De tänker stanna på platsen och fortsätta kämpa.

I veckan meddelade företaget Iron mine att man skjuter upp provsprängningarna på grund av att man missat att informera de samebyar som är verksamma i området.

Och irritationen växer hos gruvbolagets vd Fred Boman. Han menar att aktivisterna är lagbrytare som stoppar bolaget att komma till sin arbetsplats och till och med gått till angrepp på fordon.

– Två av våra medarbetare hade parkerat sina bilar och körde och en av dem upplevde att ett hjul var loss. Och det är klart att det måste de ju tycka är roligt, men det är sjuka människor. De är sjuka i huvudet.

– Alla som är där vet att det här sker. De skyr inte människoliv. De är alltså sjuka i huvudet, säger Fred Boman i en intervju med Sameradions Liselotte Wajstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".