Potatisodlaren Fredrik Eriksson. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.

Norrbotten är helt fritt från GMO-potatis

1:18 min

Anledningen är att det multinationella företaget BASF flyttade verksamheten till Nordamerika. Den genmodifierade potatisen väckte starka känslor hos miljöaktivister, som bland annat ockuperade potatisodlingar i Norrbotten.

GMO-potatisen skulle bland annat användas i pappersindustrin och till limtillverkning. Det finns inte någon kund i Sverige som i dag vill ha produkten men i Nordamerika finns en marknad.

Det var den genmodifierade potatissorten Amflora som odlades i Norrbotten. En odlare i Haparanda kommun fick till exempel se sin gård ockuperad av Greenpeace.

– I dag finns inte längre någon som odlar GMO-potatis i länet, säger potatisodlaren Fredrik Eriksson och det bekräftar Hushållningssällskapet.

Fredrik Eriksson gör bedömningen att miljöaktivisternas aktioner inte hade någon avgörande betydelse för att verksamheten flyttades från Sverige. Han tror det har mer att göra med påtryckningar på slutanvändarna av produkten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista