LKAB-chefen Lars-Eric Aaro. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.

LKAB:s vinst minskar – nu vill gruvföretaget öka produktionen

"Vi måste öka volymen"
1:37 min

Gruvkoncernen LKAB redovisar en vinst på 1,2 miljarder kronor för det andra kvartalet i år. Det är 900 miljoner kronor lägre än samma period förra året.

Den minskade vinsten beror på lägre järnmalmspriser, produktionsstörningar i pelletsverken i Kiruna och Svappavaara och att den svenska kronan stärkts i förhållande till dollarn.

– Vi har högre produktion än tidigare, men det är järnmalmspriset och dollarn som sänkt intäkterna, säger Lars-Eric Aaro.

LKAB skriver i sin bokslutskommuniké att företaget siktar på att öka volymen med 35 procent. Efter en tids nedgång börjar efterfrågan på järnmalm stiga i Kina och med det stiger priserna, enligt LKAB.

Konkurrensen på marknaden är stenhård och LKAB:s möjlighet att hålla sig kvar som prioriterad leverantör till de viktiga kunderna är dels en unik produkt med hög kvalité, dels att kunna öka leveranserna till de här kunderna.

För att klara ökad produktion vill LKAB bryta även fyndigheterna i Merttainen, Leveäniemi och Gruvberget, men de utdragna tillståndsprocesserna gör att LKAB:s planerade produktionsökning riskerar att försenas, säger LKAB-chefen.

– När våra kunder ökar sin produktion, måste vi kunna öka våra leveranser till dem. Annars riskerar vi att marginaliseras som leverantör, säger Lars-Eric Aaro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".