Regeringen vill förstärka undervisningen i minoritetsspråk

Regeringen har i dag gett Skolverket i uppdrag att genomföra insatser för att förstärka tillgången på lärare i nationella minoritetsspråk, främst samiska, finska och meänkieli.

Många barn som tillhör någon av de nationella minoriteterna har idag svårt att få modersmålsundervisning eftersom det råder brist på lärare i minoritetsspråken.

Tre lärosäten; Stockholms universitet, Södertörns högskola och Umeå universitet, fick i fjol i uppdrag av regeringen att bygga upp ämneslärarutbildning i romani chib, finska, meänkieli och samiska i syfte att på längre sikt tillgodose en långsiktig försörjning av lärare.

Dagens uppdrag syftar till att trygga tillgången på lärare på kort sikt. Det kan exempelvis handla om att validering av kunskaper, tillgodoräknande av tidigare utbildning, distansundervisning och deltidsstudier parallellt med ordinarie arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".