Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trafiken utanför skolorna är ett växande problem

Publicerat torsdag 15 augusti 2013 kl 15.56
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Fler än hälften av länets rektorer anser att trafiksäkerheten utanför deras skolor är ett problem och många är oroliga för att det ska inträffa en allvarlig olycka. Tio procent uppger också att det har inträffat en olycka eller incident utanför deras skola.

För sjunde året i rad har försäkringsbolaget If genomfört en undersökning bland rektorerna vid Sveriges grundskolor. Resultatet från enkäten visar att fler än hälften, eller 55 procent, av rektorerna i Norrbotten anser att trafiksäkerheten är ett problem. Det är en ökning med åtta procentenheter från föregående år, visar försäkringsbolaget Ifs årliga skoltrafikundersökning med över 1 000 rektorer i landet.

– Det är allvarligt att utvecklingen tycks gå åt fel håll och att det inte görs mer för att öka trafiksäkerheten runt skolorna. Kommunerna har ett ansvar att skapa en trafiksäker miljö för barnen, säger Henrik Ask, personskadechef på If.

Den största trafikfaran är föräldrar som skjutsar sina barn med bil till skolan och det blir värre för varje år. 53 procent av rektorerna i Norrbotten anser att föräldrar som skjutsar barnen till skolan utgör den största trafikrisken vid deras skola. Mest motsägelsefullt blir det när föräldrar kör barnen till skolan för att de anser att trafiken är för farlig för deras barn, eftersom det gör trafiken ännu farligare.

Tio procent av rektorerna i länet uppger också har varit med om att det inträffat en trafikincident eller en olycka under dennes tid på skolan och sex av tio rektorer är oroliga för att det ska inträffa en allvarlig olycka.

Bara var tionde rektor i Norrbotten anser att trafikmiljön har förbättrats under det senaste året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".