1 av 2
Ulf Kumpula betraktar skadegörelsen på Midnight Sun Cruisers lokal. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio
2 av 2
En bil med sönderslagen vindruta. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna

Åklagare yrkar på ett års fängelse för mordbrand

"Förnekar mordbrand"
1:24 min

Igår hölls rättegången mot en 20-årig man som misstänks ha försökt tända på bilklubben Midnight sun cruisers klubblokal i Kiruna sommaren 2012.

Mannen är åtalad för både mordbrand och skadegörelse, och kammaråklagare Magnus Nilsson yrkade på minst ett års fängelse för 20-åringen.

 – Starkaste bevisen är dels hans egna berättelse men också DNA-bevisning som knyter honom till platsen, säger Magnus Nilsson.

Det var under Kirunafestivalen förra sommaren som mannen ska ha hamnat i bråk på festivalområdet. Han hämtades av polis och kördes iväg mot Luossabacken. Han ska sedan ha blivit lämnad i närheten av motorklubben.

Enligt åtalet gick han sedan in på klubbens område och försökte tända på lokalen med hjälp av bland annat grillkol. Delar av altanen skadades.

Flera veteranbilar fick också sina vindrutor sönderslagna vid samma tillfälle.

20-åringen har i tidigare polisförhör erkänt handlingarna, men under rättegången sa han sig inte minnas så mycket av vad som hände den aktuella natten.

Leif Gustafsson är mannens advokat.

  – Han förnekar mordbrand, sen medger han att han skadat vissa av bilarna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".