Bilden är en illustration. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix.

Förlängda försök med långa lastbilar

1:19 min

Längre lastbilar som ska leda till mindre miljöpåverkan och billigare transporter – de försöken pågår just nu i Norrbotten. Försöken som har sluttid 2013 kan nu bli förlängda och utökade.

Det är forskningsinstitut Skogforsks laster som går mellan terminalen i Överkalix och sågverket i Munksund.

Projektet kallas ETT, En trave till, och startade 2009.
Det har tidigare förlängts en gång och pågår diskussioner om ännu en förlängning av försöken.

– Industrin är jätteintresserade, fordonstillverkarna är intresserade och även trafikverket och transportstyrelsen. Det handlar om att få färre lastbilar på vägarna, mindre koldioxidutsläppt och billigare transporter. Allting tyder på att det här kommer fortsätta och på att det kommer bli annat god än timmer framöver.

De så kallade ETT-fordonen har efter ett års studier uppfyllt skogforsks förhoppningar. Det blev 20 procent mindre diselförbrukning och koldioxidutsläpp dessutom blev transporterna 20 procent billigare.
Nu finns även planer på att utöka försöken i Norrbotten med en bil som ska gå från Moskosel.

I helgen hålls en konferens i Ljusdal och där har aktörer från hela världen samlas - för det är många som håller koll på försöker som pågår.

– Det är ett stort intresse från världen av det vi gör i Sverige. En sak som de är imponerade av är hur vi har lyckats med samarbete enligt en svensk modell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista