1 av 2
Familjen Gustavsson i Mandträsk. Foto: Eva Elke/Sveriges Radio
2 av 2
Vindkraftverk i Markbygden i Piteå kommun. Foto: Eva Elke/Sveriges Radio.

Fastighetsägare vill inte köpas ut av Svevind

1:22 min

Fastighetsägarna i byarna runt Koler i Piteå kommun är negativa till vindkraftsföretaget Svevinds erbjudande om att lösa in eller flytta på fastigheterna.

– Vi anser att det är en katastrof, säger Åke Gustavsson, ordförande i Kolerbygdens fastighetsägarförening.

Han har själv fritidshus i Mandträsk, en av de berörda åtta byarna. Det är en avfolkningsbygd i Piteå älvdal och flertalet av husen och stugorna används idag som fritidshus, men fastighetsägarna är ändå oroliga för konsekvenserna av en vindkraftspark i omgivningen.

– Runt omkring i bergen här vill de bygga vindkraftverk och det blir ju buller, säger Åke Gustavsson och pekar ut över bergen som omger gården.

Familjerna är oroliga för bullret från vindkraftsverken, den ökade trafik det skulle innebära på vägen och för översvämningar till följd av kalhuggen skog.

Det är svårt att få fram en exakt siffra, men mellan 40-80 stugor och hus riskerar att hamna innanför bullergränsen till de vindkraftverk som Svevind vill bygga i Markbygden. Det är inte avståndet till vindkraftverket som är avgörande, utan vindförhållanden och andra faktorer som orsakar buller.

Svevind väntar nu på Länsstyrelsens miljöprövning och har sökt tillstånd för att bygga upp till 440 vindkraftverk i andra etappen av sin vindkraftspark. Företaget vill lösa in alternativt flytta de hus och stugor som hamnar innanför bullergränsen.

Kristina Falk är tillståndsansvarig på Svevind, och har haft flera träffar med berörda fastighetsägarna i området.

– Vi berättade om våra planer, visade kartor och informerade om de möjligheter som finns. Det är ju krasst så att antingen måste vi plocka bort verk, eller ta bort bostäderna så att vi klarar bullernivåerna, säger Kristina Falk.

Men fastighetsägarna är inte med på förslaget.

– Vi var ju på det där mötet och varenda en sa ju nej, säger Åke Gustavsson.

Han är kritisk till bristen på information och viljan till dialog från företaget och myndigheternas sida. Enligt Gustavsson vill Svevind inte förhandla om fastighetsägarna med deras förening, utan enskilt med var och en.

– De tar ju aldrig någon hänsyn till vad vi tycker och tänker. Det här är ju överkörning alltså, säger Åke Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista