Per Karlsson, polisen i Norrbotten. Foto: Sveriges Radio.

Polisen skyller missade sexbrott på resursbrist

1:29 min

Polisen i Norrbotten medger att de blivit mycket sämre på att arbeta mot prostitution och trafficing. Det här efter att deras arbete blivit underkänt i en inspektion av rikspolisstyrelsen. Per Carlsson, tillförordnad länspolismästare, hävdar att det hela beror på minskade resurser.

– De har rätt. Förr var vi riksledande på det här arbetet men då fick vi extra resurser och kunde anställa en analytiker som kartlade nätprostitutionen. Idag har hon gått vidare till en större myndighet och vi har inte råd att tillsätta någon ny, säger Per Carlsson.

Men på rikspolisstyrelsen säger man att det är bortförklaringar att bara hänvisa till att ni får mindre resurser?

– Vi ska räcka till åt allt och tyvär så gör vi inte det. De säger scanna nätet och det var ju där vi var starka men idag har vi inte den resursen, säger Per Carlsson.

Är ni inte flitiga nog att ragga upp någon ny som åtminstone delvis kan jobba med de här frågorna?

– Rent ekonomiskt så kan vi inte bara ragga. Vi är idag en myndighet som ska spara pengar, säger Per Carlsson.

Det här är riktigt dåligt av er säger de som gjort inspektionen?

– Jag säger inte emot dem för utav alla saker man ska göra så måste man prioritera. Det är lätt att säga att vi bara ska lägga lite tid, men den lilla tiden räcker inte till, säger Per Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista