1 av 3
Ett av rummen på Kronans Vandrarhem i Luleå där det snart kommer vara fullt med studenter. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.
2 av 3
Stefan Bohm, ägare vandrarhemmet Kronan i Luleå, har inga platser kvar och kön är längre än nånsin. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.
3 av 3
Universitetsområdet i Luleå. Foto: Sveriges Radio Norrbotten.

Flera hundra studenter i Luleå saknar bostad inför terminsstarten

1:47 min

Snart startar den nya terminen, men fortfarande har inte bostadsbristen för de blivande studenterna vid Luleå tekniska universitet löst sig. Flera hundra studenter saknar fortfarande ett boende.

På vandrarhemmet Kronan är det helt fullt och det står omkring 60 personer i kö som hoppas på att det ska bli en säng ledig. Det finns bäddar kvar i Gammelstad, men även i centrala Luleå är det slut på bäddar.

Stefan Bohm äger vandrarhemmet Kronan och har stängt av telefonen för att det ringer så mycket. Istället ber de studenterna att mejla.

– Varje dag får jag cirka 40 mejl. Jag kan inte göra något annat än att säga till dem att det inte finns några platser kvar och erbjuda dem plats i kön. Men de lär ändå inte får någon sovplats, säger han.

Det finns en större risk i år att det tillfälliga boendet, på till exempel vandrarhem, blir permanent under hösten. Det tror Stefan Bohm och tillägger att det är hårdare tryck än någonsin i år.

Studentbostadsservice är studenternas egna bostadsförmedling. Där finns bland annat Johan Albin. Han tycker att boende situationen är dyster.

– Vi har inga lediga lägenheter. Det är 1 300 personer i kö och vi väntar 2 700 studenter, säger han.

Johan Albin uppskattar att det kan handla om att så många som 500 studenter saknar bostad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista