Nabila Abdul Fattah och Foujan Rouzbeh är initiativtagare till Hijabuppropet. Foto: Joni Söderström Winter / Sveriges Radio

Beslöjad manifestation mot hatbrott

Idag beslöjar sig såväl religiösa som icke-religiösa kvinnor runt om i landet, i solidaritet med den höggravida kvinna som i lördags misshandlades av en man på öppen gata.

Det var i lördags som en höggravid muslimsk kvinna, som bar hijab, ska ha attackerats med slag och rasistiska glåpord i Stockholmsförorten Farsta.

Enligt den misshandlade kvinnans vän, som talat med P4 Extra i Sveriges Radio, fick hon först sin hijab avsliten och sedan sitt huvud dunkat i en bil så att hon svimmade.

Initiativtagarna till det så kallade hijabuppropet vill att justitieministern Beatrice Ask vidtar "åtgärder för att säkerställa att svenska muslimska kvinnor garanteras rätten till personlig säkerhet och religionsfrihet, utan att utsättas för verbala och fysiska attacker i det offentliga rummet".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista