1 av 2
Tova Becker, 19, anlände från Skåne i fredags och ska om ett par dagar skriva in sig vid LTU. Dock utan att bostadsituationen löst sig. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
2 av 2
Teknologkårens ordförande Oskar Kööhler, student Tova Becker och kommunalrådet i Luleå, Karl Petersen (S) i samtal om bostadsituationen. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.

Boendekrisen värre än någonsin för Luleåstudenter: ”Ingen tröst”

Studenten Tova Becker: "Svårt för oss som kommer utifrån"
8:27 min

Omkring 500 studenter saknar bostad i Luleå och 1300 står i kö till lägenhet. Tova Becker från Lund är en av dem som inte har något långsiktigt boende. Men varken kårordförande Oscar Kööhler eller kommunalrådet Karl Petersen (S) har någon snabb lösning.

På onsdag är det inskrivning vid Luleå tekniska universitet. Det kommer att myllra på campus av tusentals nya studenter. En av dem är Tova Beckert, 19 år, som i fredags anlände med tåget från familjen i Skåne.

Hon är en av många studenter som saknar bostad fast - men ser ändå fram emot studietiden i Luleå, som hon ser som ett äventyr.

Tova Becker är yngst av fyra syskon och alla hennes bröder har studerat på högskola, men valt att göra det närmare hemmaplan söderut. Tova däremot lockades av äventyret som en flytt norrut innebär.

– Jag älskar skidåkning och LTU lyckades verkligen presentera sina bästa sidor när jag var uppe på studiebesök.

Luleå tekniska universitet är ett av få lärosäten som erbjuder gratis resor för nyfikna studenter. Och i Tovas fall blev hon övertygad om att det var just här uppe hon ville studera.

Hon är inte ensam om sitt beslut. Aldrig har så många studenter som i år valt Luleå som sitt första alternativ. Och det får konsekvenser när det handlar om boendesituationen.

– När jag var här uppe så frågade jag om hur det ser ut med studentbostäder. Men det enda svar jag fick var att "det brukar lösa sig".

Så fort hon bestämt sig för Luleå som studieort ställde hon sig i kö för studentbostad. Och då uppdagades det att man kunde stå i kö för studentbostad från det man är 15 år i Luleå, vilket gör att att man inte alls hinner få poäng om man söker först när man bestämt sig för att man ska studera i Luleå.

– I Lund där jag kommer från har man ett helt annat system. Där får alla som kommer från andra ställen än Skåne förtur i kön, så att bostadssituationen ska lösa sig snabbt för dem.

Tova Beckert beskriver hur hon kämpat för att få en bostad under hela sommaren.

– Jag hade en lägenhet på gång och allting var klart. Men dagen därpå fick jag ett mejl där det stod att jag är en jättetrevlig tjej, men att någon annan erbjudit mer pengar än de 3200 kronor i månaden jag var beredd att betala.

Så sent som för en vecka sedan var Tova beredd att inte överhuvudtaget åka norrut, eftersom bostadssituationen var olöst.

– Det var en fruktansvärd känsla. Att ha separationsångest från allt det trygga hemma i Skåne och samtidigt inte ha någonting att bygga det nya i Luleå ifrån.

Det löste sig i sista stund temporärt för Tova Becker genom att hon fick låna en sängplats i en liten etta, genom bekantas bekanta; vilket gav henne mod att ta steget och åka 150 mil norrut.

– Jag hade tur på det sättet, det finns många andra som har det värre.

Puls i P4 Norrbotten ska följa studenten Tova Becker under läsåret. Blir studietiden i Luleå det hon hoppas på? Löser sig bostadssituationen? Fortsättning följer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".