Yttre befäl Karin Ågren, flankerad av två poliskollegor. Foto: Filip Hannu / Sveriges Radio.
Norrbotten

Polisen siktar på fartsyndande föräldrar

"Stressade på morgonen"
1:32 min

Det går ofta för fort på vägarna med låga hastighetsbegränsningar, men i veckan är det nationell trafikvecka och det innebär fler hastighetskontroller.

I år sammanfaller också trafikveckan med skolstarten och det är ofta vid skolor som det går för fort.

– Man inriktar mer mot förskolor, grundskolor och dagis eftersom det är vanligt att barnen blir skjutsade av sina föräldrar, säger Karin Ågren, yttre befäl för Luleå och Boden.

Oftast är det inte förbipasserande som kör för snabbt, menar Karin Ågren, utan vid barnlämning som mätaren kan stiga för högt.

– Många föräldrar är ganska stressade på morgonen. Det har man kanske en vana av själv också, säger Karin Ågren.

Trafikveckan innebär också att det kommer bli fler kontroller i centrala Luleå. Det baserat på polisernas erfarenhet att många inte håller de tillåtna 30 kilometerna i timmen.

– Det är många som ligger klart över 30 i alla fall. Nu är inte vi så många som kan skriva samtidigt så vi kan inte ta in riktigt alla. Jag skulle säga att det är 50 procent som kör för fort i alla fall, säger Jan Lundmark som kontrollerar med laser vid järnvägsstationen i Luleå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".