Per Karlsson, operativ chef vid polisen i Norrbotten, intervjuas av P4 Norrbottens Erica Larsson. Foto: Susanne Lindholm/Scanpix.
Norrbotten

Polisen beroende av tips för att komma åt sexköpare

1:34 min

Fler tips skulle kunna få polisen i Norrbotten på banan igen när det gäller deras kritiserade arbete mot trafficing och prostitution. Det tror Per Carlsson, Tillförordnad länspolismästare.

Han uppmanar nu allmänheten i Norrbotten att bli flitigare på höra av sig då de misstänker sexköp och liknande.

– Får man tips om vissa exempel någonstans så går det ju åndå att gräva just i dem men det är nog ett år sen jag såg ett tips komma in, säger Per Carlsson.

Nyligen fick polisen i Norrbotten kraftig kritik efter att rikspolisstyrelsen inpekterat deras arbete mot trafficing och prostitution. Riktigt dåligt, lät omdömmet då inspektionen visade att nästan inget arbete alls bedrivs när det gäller dom här frågorna.

Men trots det här finns inga nya satsningar i sikte vid norrbottenspolisen.
Däremot hyser Per Carlsson ett stort hopp till att allmänhetens ska börja tipsa polisen i större utsträckning och därmed hjälpa dom i deras jakt på sexköpare och människohandlare.

– Vi letar idag inte aktivt själv för vi har inte den förmågan och tiden, säger Per Carlsson.

Vid inspektionen tyckte man att det var väldigt lätt i Norrbotten att hitta nätprostitution, de hade svårt att förstå att ni kunde missa det som pågår?

– Vi har ju tittat det är jag helt övertygad om men har vi sett samma sak. Det är ju en fråga om hur den sanna bilden ser ut och det tänker jag inte tala för eller emot inspektionen, säger Per Carlsson.

Men menar du att när norrbottenspolisen tittar på sexannonser på nätet så ser inte dom samma sak som rikspolisstyrelsen?

– Då är frågan har vi scannat det här tillräckligt bra, nej det har vi nog inte gjort och då får man ju ställa sig frågan varför har vi inte gjort det och den frågan måste jag föra vidare i organsationen, säger Per Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista