1 av 3
Ulla Sjösund försöker hjälpa folk att hitta bostäder i Junosuando. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 3
En malmlastbil rullar iväg från Junosuando. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
3 av 3
Michael Ahlander, logistikchef Cliffton Mining.

Fler jobb skapar bostadsbrist i Junosuando

"Behovet är skriande"
1:46 min

Cliffton Mining som transporterar malmen från gruvan i Pajala planerar att rekrytera ytterligare 50 lastbilschaufförer fram till nyår. Men behovet av bostäder växer i takt med antalet nyanställda.

Michael Ahlander är logistikchef i Cliffton, som har sin ledningscentral i Junosuando.

– Än så länge har det ju löst sig på olika sätt, men det börjar bli allt mer bekymmersamt ju fler chaufförer som vi rekryterar, säger han.

Det rullar på i Junosuando just nu. Byn har blivit navet i malmtransporterna och lastbil efter lastbil svänger in utanför servicekontoret som är placerat fem mil från Pajala.

Idag är det 76 chaufförer som kör malmen från gruvan i Kaunisvaara till omlastningscentralen utanför Svappavaara.

Men de ska bli fler. Många fler. Om ett par år planeras de vara 250 chaufförer. Ulla Sjösund har jobbat ideellt som bostadsförmedlare i byn och hon ser att många söker boende.

– Det är ett skriande behov. Men tyvärr, om man får ge en känga till Pajalapolitikerna, så har de inte satsat någonting, säger hon.

Kommunen har sålt ett par skolbyggnader som privata aktörer bygger om till bostäder. Det berättar Kurt Wennberg, som är socialdemokratiskt kommunalråd i Pajala.

– Det har varit de snabbaste sätten att få bostäder, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".