Mirella Lind med sin AK-5:a på I19 i Boden. Foto: David Carr / Sveriges Radio

Allt fler tjejer vill bli soldater

1:40 min

Fler och fler tjejer söker sig till försvaret. P3 Nyheter åkte till I19 i Boden och träffade Mirella Lind som ville prova något nytt.

– Jag ville utmana mig själv och göra något helt nytt. Jag har jobbat inom vården länge och kände att det här var ett bra sätt att byta bana, säger Mirella Lind och marscherar mot vapenförrådet för att kvittera ut sin AK-5:a.

Mirella Lind är en av de 6500 kvinnor som har sökt grund läggande militär utbildning, GMU, hittills i år.

För två år sedan var antalet sökande under 3000. Mirella tror att ökningen kan bero på att den nya utbildningen, som började för två år sedan, är tre månader lång. Det är betydligt kortare än värnplikten när den fanns.

– Det är en tidsbegränsad period och de flesta klarar att rycka in i tre månader.

Hade du gjort det om det var ett år?
– Tveksamt. Det hade inte varit lika lockande för mig.

Peter Öberg, stabschef på Försvarsmakten, tror att det ökade intresset från kvinnor beror på flera orsaker:
– Det ena är att vi har lämnat värnplikten, en plikt som var för män men inte för kvinnor. Nu när vi rekryterar frivilligt måste vi rekrytera alla från samhället. På så vis blir vi mer attraktiva som arbetsgivare.

Varför är det viktigt att många kvinnor söker?
– Försvarsmakten vill spegla hela samhället och då måste vi rekrytera de bästa från samhället till att jobba hos oss. Då måste vi också vända oss till hela befolkningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista