1 av 2
Filmregissör Anette Winblad.
2 av 2
Filminspelning i Luleå. Foto: Eva Elke/Sveriges Radio.
Luleå

Norrbotten spelar Åland i tv-serie

1:37 min

"Tjockare än vatten" är titeln på en tv-serie i tio delar som nu spelas in i Luleå.

Filmpool Nord har satsat fyra miljoner kronor i produktionen, som ska sändas nästa vår i SVT. "Tjockare än vatten" är ett mörkt familjedrama som ska utspela sig på Åland, med bland andra Stina Ekblad och Molley Nutley i rollerna.

I går spelade man in en begravningsscen på Örnäsets kyrkogård i Luleå, och Erik Leijonborg regisserade:

– Det handlar om tre vuxna syskon som återses när deras mamma tragiskt går bort. Sedan handlar historien om när de tre tillsammans ska driva mammans pensionat, berättar han.

Filmpool Nord har gått in med fyra miljoner kronor i produktionen och därför spelas den in i Luleå.

– Det har att göra med regionalstöd, absolut. Sedan är det ju smidigare för oss som är från Sverige att vara här istället för att resa till Finland, även om vi gör vissa scener i Ålands skärgård, säger Erik Leijonborg.

En av medregissörerna, Anette Winblad från Luleå, kunde känna igen sig i historien. Hon har själv personlig erfarenhet av att växa upp på ett pensionat:

– Min pappa hade ett pensionat på Lefkas i Grekland i 40 års tid, så jag kände igen mig i vissa saker. Det där att barn arbetar och en förälders dröm att barnen ska ärva pensionatet.

Kapellet på Örnäsets kyrkogård i Luleå ska nu föreställa Åland. Och det är inte så långsökt menar Anette Winblad.

– Det har blivit väldigt fina scener och jag tycker själv inte att Norrbotten är det som ligger längst bort från Åland. Geografiskt, ja, men vi norrbottningar har mycket gemensamt med människorna som bor på Åland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista