1 av 3
Lars Paulin, Pär Andersson och Karin Enberg presenterar Norrbottensteaterns höstprogram. Foto: Eva Elke, Sveriges Radio
2 av 3
Karin Enberg, chef för Norrbottensteatern. Foto: Eva Elke, Sveriges Radio
3 av 3
Hedvig Claesson regissör på Norrbottensteatern i höst. Foto: Eva Elke, Sveriges Radio

Norrbottensteatern presenterade sitt höstprogram

1:36 min

Ett säkert tecken på att sommaren lider mot sitt slut, är att Norrbottensteatern presenterar sitt höstprogram.

Det blir en blandad kompott med barnteater, soppteater, klassiker och nutida dramatik. Varvat med mycket musik som vanligt.

Bland andra ska "Pärra och Paulin", det vill säga multimusikanten Lars Paulin och hemvändande lulebon, skådespelaren och sångaren Pär Andersson, bjuda på musikalisk soppteater i september.

Även riksspelmannen Daniel Wikslund från Tjautjasjaur ska spela på en soppteaterföreställning i höst.

Barnteater blir det också, Linda Vincents föreställning för de riktigt små "Mullis och Blixten".

Dostojevskijs klassiker "Brott och straff" ska spelas både för barn och för vuxna, med samma ensamble och samma regissör, Hedvig Claesson:

– Det handlar om våra grundläggande värdegrunder, att vara en kompis, ta ansvar och visa respekt. Den är ganska rolig också, säger gästregissören.

Barnpjäsen heter "Dumstrut" och har premiär samma dag som pjäsen för vuxna ""Att döda ett tivoli", nämligen den 28 september.

Norrbottensteaterns chef Karin Enberg poängterar att samtliga pjäser i höst regisseras av kvinnor.

Sponsringen från LKAB gör det också möjligt att turnera, bland annat blir det gratisteater för alla skolbarn i Malmfälten.

– Vi kan turnera utan dem, men vi kan turnera mycket mer med deras pengar. För första gången på många år kan vi vara i Abisko till exempel, eftersom turnerandet kostar oss enorma pengar, säger Karin Enberg.

Många hemvändande och pensionerade skådespelare kan ses på scen i höst; bland andra Mia Nilsson, Jalle Lindblad, Margareta Gudmundsson och Paula Brandt, tillsammans i Carin Mannheiners pjäs "I sista minuten".

– De är tidiga 40-talister som varit vana vid att vara så starka, men nu börjar det haka upp sig på alla möjliga sätt här och de blir osams sinsemellan också.

Karin Enberg menar att pjäsen är tidstypisk eftersom den tar upp den nya "mellanåldern", det vill säga pensionärer som är ganska pigga och inte alls vill sitta på parkbänken och mata duvorna.

– Den handlar om hur man idag är som pensionär, det är ju inte som att vara pensionär förr, menar Karin Enberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista