Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engman besöker Malmfälten. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Kritiserar de höga hyrorna i Malmfälten

"Tiden lider och hyresgästerna med den"
1:47 min

Hyresgäster oroas över framtiden i Malmfälten, menar Hyresgästföreningens förbundsordförande.

Det är inte rimligt att hyresgäster som måste flytta till ett nytt boende på grund av gruvbrytningen, får en hyra som kan vara dubbelt så hög.

Därför krävs det en speciallösning för de berörda hyresgästerna, tycker Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen håller just nu sin ledningskonferens i Kiruna och Gällivare. Samtidigt passar föreningen på att skapa sig en bild av situationen i Malmfälten.

– En hyresgäst som idag bor i ett hus som måste rivas ska bo i ett hus som förmodligen kan betyda dubbelt så hög hyra. Och då är det för den gruppen hyresgäster som man måste hitta en lösning, för de har inte förorsakat en fördubblad hyra, utan de får ta den konsekvensen och det är inte rimligt, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engman.

Medlemmar är oroliga, menar hon.

– Tiden lider och hyresgästerna med den. Jag tycker att det känns mest angeläget att hitta en ganska snabb lösning så att man får en trygghet, för både Kiruna och Malmberget är beroende av att människor vill bo kvar. Att man inte känner att man måste flytta härifrån, säger hon.

Har ni från föreningens sida kommit med något konkret förslag?

– Vi har tittat på alltifrån Tyskland och kolgruvorna som drar fram där. Där har man en lagstiftning som går ut på att man byter nyckel mot nyckel. Det är möjligt att man åtminstone skulle kunna hämta någonting därifrån, säger Barbro Engman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".