1 av 8
Reporter Lisa Linder Lindberg känner på smutsen som Lennart Forsberg har samlat ihop från järnmalmstågen från gruvbolaget Northland. Stoftet liknar mjöl. Foto: Lisa Linder Lindberg / Sveriges Radio
2 av 8
Järnvägen går genom fjällterräng och Abisko nationalpark. Foto: Lisa Linder Lindberg/Sveriges Radio
3 av 8
Malmbanan går från Luleå i söder till Narvik i norr. Foto: Lisa Linder Lindberg/Sveriges Radio
4 av 8
Lennart Forsberg utanför sin röda gamla banvaktsstuga som han byggt om till ett hem. Foto: Lisa Linder Lindberg/Sveriges Radio
5 av 8
Lennart Forsberg tittar när Northland Resources tåg åker förbi. Foto: Lisa Linder Lindberg/Sveriges
6 av 8
Jonas Lundström, Northland Resources. Foto Turi Wennberg/Sveriges Radio
7 av 8
David Berggård. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio.
8 av 8
En malmlastbil rullar iväg från Junosuando. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Pajala

Northland kritiseras för miljöpåverkan

1:23 min

Northland Resources järnmalmsgruva i Pajala får återigen kritik.

Länsstyrelsen i Norrbotten anser att gruvbolaget inte lever upp till de miljökrav som ställs och att deras malmtransporter smutsar ner för mycket. Sedan tidigare pågår en miljöbrottsutredning mot gruvan. Mark- och miljödomstolen i Umeå kommer att miljöståndspröva gruvdriften senare under hösten.

  – Med hänsyn till den känsliga naturen som finns där med nationalparker och turistverksamhet med mera, så finns det inget utrymme för ökad nedsmutsning och då i synnerhet med tanke på den ökade verksamheten, säger David Berggård, länssytrelsen.

Den ekonomiska turbulens som skakat om gruvbolagets Northland Resources nya järnmalmsgruvan i Tornedalen har nått en lösning. Men gruvans miljöpåverkan är fortfarande oviss, menar länsstyrelsen.

Gruvbolaget saknar tillstånd för att transportera malmen från gruvområdet i kauisnavaara i norrbotten till hamnen i Narvik i Norge. Tågvagnarna kör utan tak och länsstyrelsen menar att de smutsar ner och dammar längs malmbanan, en tågsträcka som har beskrivits som en av Sveriges vackraste, och länsstyrelsen kräver därför att tågvagnarna ska vara täckta:

– Det finns luckor i underlaget och vi får ett facit direkt i viss mån kan man säga, David Berggård, miljöinspektör länsstyrelsen.

Har den här gruvetableringen gått för fort fram sett ur ett miljöperspektiv?

– Ja, det kan man säga i den mån man bedriver dom här transporterna i dag för det har ju inte beaktas av en tillsynsmyndighet som det bör göras, säger David Berggård.

Jonas Lundström som är vice vd och kommunikationsdirektör på Northlands Recources håller inte med länsstyrelsen:

– Vi tycker naturligtvis att vi följer gällande lagstiftning. Vi använder naturligtsvis vagnar som godkända i hela Europa.

Hur kommer det sig att länsstyrelsen menar att era gruvtransporter smutsar ner i naturen?

– Vi har fått klagomål om det här och där funderar vi på vilket sätt vi kan använda bindemedel eller annat så att det inte dammar så mycket. Vi resonerar inte som om man ska ålägga särskilda regleringar för transportsektorn för enskilda företag, säger Jonas Lundström, vice vd Northland.

Frågan om Northlands Rescources åtgärder är tillräckliga för att minska nedsmutsning kommer att prövas av mark- och miljödomstolen i Umeå under hösten.

Lennart Forsberg bor i Bergfors utanför Kiruna och bor längs järnvägen där malmen transporteras. I vintras var snön på hans gård gråsvart:

  – Det känns olustigt. Det här med arbetstillfällen får inte gå till överdrift. För vad händer sen? Då är det vi skattebetalare som får betala sanneringen som blir.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista