1 av 5
Glada jungmän som betalar för att få arbeta ombord. Foto: Sven Nordström/Sveriges Radio
2 av 5
Tova Nilsson och jungman Josefin Lundberg bland kanoner och matbord.
3 av 5
Kapten Carsten Hedlund. Foto: Sven Nordström/Sveriges Radio
4 av 5
En stilig skuta. Foto: Sven Nordström/Sveriges Radio
5 av 5
Foto: Sven Nordström/Sveriges Radio

Följ med ombord på ostindiefararen Götheborg

"Det var inte så noga om någon föll överbord"
8:18 min

Ostindiefararen Götheborg ligger i Södra hamn i Luleå till allmän beskådan under helgen. Hon är två skepp i ett där gammalt möter nytt. P4 Morgon mönstrade på skeppet som visserligen inte bar ut på de sju haven, men väl bjöd på en tidsresa.

Det luktar tjära ombord på fartyget som på utsidan har en kostym av 1700-tal i ek och furu.

Jungmän i tidstypiska kläder ilar omkring som skållade råttor bland tampar, reling och landgång. Fast de ser glada ut, det här är ett äventyr de har betalat åtskilliga tusenlappar för att få vara med om. 

– Jag har släktingar som har varit sjömän så jag ville helt enkelt se hur det var för dem, säger jungman Josefin Lundberg och visar oss runt bland kanoner, kojar och matbord.

Josefin och de andra jungmännen uppskattar säkerligen det faktum att det är modernare maskineri och takter ombord än på tiden det begav sig. Då var det inte så noga om en man föll överbord och skörbjugg var vardagsmat.

Kapten Carsten Hedlund sticker ut bland sina beigeklädda undersåtar i sina moderna sjöofficerskläder. Han har stått vid rodret sen första maj och har fått känna på att Götheborg inte är ett lättseglat skepp.

– Hon är otympligt att styra med riggen som vindfång, det är besvärligt att manövrera in till kaj. Det är mer av ett hantverk med henne än andra segelfartyg, säger Carsten Hedlund.

Till och med söndag ligger Götheborg i hamn i Luleå, sen styr skutan vidare mot Norrtälje och anlöper sen hemmahamn i Göteborg kring 7 september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".