Arkivfoto: David Carr/Sveriges Radio.

Sista sprängningen i Kallak: ”Nu är det färdiglekt”

1:35 min

Gruvbolaget Jokkmokk iron mines genomförde i dag ytterligare provsprängingar i Kallakområdet. Aktivister som finns kvar för att störa arbetet vittnar om aggresiva polisinsatser.

Sprängningen i dag ska vara den sista för den här omgången, berättar polisens insatschef Roine Norström, som är på plats för att hålla ordning.

Aktivister på plats menar att polisen agerat aggresivt.

– Insatschefen sa att "nu är det färdiglekt" och om vi inte flyttar på oss så kommer det "uppstå viss smärta", säger Hanna-Sofie Utsi.

Jokkmokk iron mines vd Fred Boman säger till P4 Norrbotten att protesterna i Kallak har orsakat en del förseningar och extra kostnader för bolaget. Bland annat har man varit tvungen att hyra in väktare och även en del privatpersoner, för att vakta sprängningsområdet.

Fred Boman anklagar också aktivisterna för att ha saboterat gruvbolagets fordon genom att hälla vatten i tankarna. Enligt honom kommer aktivisterna att krävas på stora skadestånd.

Provsprängningarna är avslutade och nu väntar transport av sprängmaterialet och återfyllning av spränghålen.

Imorgon lördag, klockan 12, har samebyarna och flera samiska organisationer kallat till ett protestmöte i Kallak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista