Fernando Mota de Almeida bytte solen i Portugal mot snöknarr och norrsken i Norrbotten. Nu är han sedan 11 år tandläkare anställd av Norrbottens läns landstinget och även prisad forskare. Foto: Lena Callne, Sveriges Radio.

Afrika eller Piteå? Tandläkaren Fernando valde Norrbotten

8:41 min

Specialisttandläkaren Fernando Mota de Almeida fick nyligen pris för sin forskning när det handlar om sjukdomar i tandens pulpa. Priset delades ut i samband med en internationell forskningskongress i Norge. Han är fredagsgäst i Puls i P4 och berättar om livsresan från solen på den Iberiska halvön till snöknarr och minusgrader i Norrbotten.

Efter tandläkarstudierna hemma i Portugal ville Fernando Mota de Almeida ha in äventyret i sitt liv och satt och surfade på datorn för att hitta svaret på sin längtan.

Han funderade på Afrika men till slut var det en annons från Norrbottens läns landsting som fångade hans intresse. En regnig oktobersöndag 2002 kom tandläkaren och portugisen Fernando Mota de Almeida till Piteå. Och han blev kvar.

– Jag hittade ett fotbollslag att spela med och trivdes fantastiskt bra med jobbet på kliniken i Hortlax. Dessutom gillade jag samhället är som är så väl organiserat. Ni klagar på byråkratin, men det är ingenting jämfört med Portugal, där det är blanketter och stämplar hit och dit...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista